Werkt CLA voor bodybuilding?

Een aantal onderzoeken heeft aangetoond dat CLA de vetmassa vermindert, terwijl het ook het lichaamsgewicht laat toenemen. Kom er door dit artikel te lezen achter waarom dit uit onderzoek is gebleken en welke soort je zou moeten gebruiken.

Wat is CLA?

CLA is een van nature voorkomend vetzuur (een goed vetgehalte in voedingsmiddelen zoals vlees, kaas en in mindere mate in zuivelproducten). Je moet tenminste 1,4 tot 3,0 gram CLA per dag via je dieet binnenkrijgen om een lichaamsvetverlies van 1,2 gram te kunnen bereiken. Klik hier voor meer informatie.

Het verkrijgen van CLA uit je voeding is echter best lastig omdat het maar in zeer lage niveaus in voedingsmiddelen aanwezig is en omdat deze voedingsmiddelen vaak ook nog eens grote hoeveelheden verzadigd vet (slecht vet) bevatten. Toch kan een verhoogde consumptie wel door het gebruik van supplementen worden bereikt.

CLA wordt met behulp van een proces dat het linolzuur kan omzetten in geconjugeerd linolzuur geproduceerd uit linolzuur (dat in grote hoeveelheden in zonnebloem- en saffloerolie gevonden wordt). Maar hoe kan een vetzuur je nu helpen bij het verminderen van je hoeveelheid lichaamsvet terwijl je de spiermassa verhoogd?

CLA en onderzoek

Een aantal onderzoeken heeft aangetoond dat CLA de vetmassa vermindert, terwijl het ook het lichaamsgewicht laat toenemen. In een recent onderzoek werd er bij 53 normale gezonde personen gekeken naar het effect van 4,2 gram CLA/dag. Het bleek in vergelijking met personen die geen CLA hadden gebruikt dat dit leidde tot een significante afname van het lichaamsvet (3,8%). Daarnaast bleek uit een onderzoek bij mensen met obesitas en overgewicht dat minstens 3,4 gram CLA/dag gedurende een periode van 12 weken kon zorgen voor een ​​significante vermindering van het lichaamsvet.

De combinatie van CLA met whey eiwit en gewichtstraining kan voor iedereen erg gunstig zijn. Een kleine proef onderzocht bij 24 bodybuilders het effect van CLA op de spierontwikkeling. Zij namen gedurende 6 weken tijdens het voltooien van hun training per dag of ongeveer 7,2 gram CLA of een placebo. In de CLA-groep bleek er in vergelijking met de groep die het placebo kreeg een toename van de na de huidplooi gecorrigeerde armomvang, het lichaamsgewicht en de leg press.

Uit een vergelijkbaar onderzoek met 24 ervaren bodybuilders bleek dat 28 dagen CLA-supplementatie (6g/dag) de lichaamsamenstelling niet significant veranderde. Er bleek uit dit onderzoek wel dat CLA een effect kan hebben op de ruwe markeerders van de catabolische/anabole status en dat het de totale sterkte kon verbeteren, maar dit moet nog verder worden onderzocht.

Conclusie

Samenvattend kan wel worden gezegd dat men zeker in vorm kan raken en een gespierde uitstraling kan bereiken door het volgen van een gewichtstraining. Een gewichtstraining is een spannend en belonend proces en het elke dag weer zien van de gewenste resultaten, geeft je echt een fantastisch gevoel.

Het gebruik van CLA geeft je ongetwijfeld een voorsprong in je vet vermindering en het verhoogd de magere spiermassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *